Welke houtsoorten branden het langst?

De brandduur van hout wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder dichtheid, hardheid en vochtgehalte. Houtsoorten met een hoge dichtheid bevatten meer brandstof per volume-eenheid en branden daardoor langer en gelijkmatiger. Hier volgt een overzicht van houtsoorten die bekend staan om hun lange brandduur.

Langst brandende houtsoorten:

  1. Eik: Eikenhout heeft een zeer hoge dichtheid (circa 700-750 kg/m³) en behoort tot de langst brandende houtsoorten. Een goed gedroogde blok eikenhout kan urenlang warmte afgeven. Eik brandt langzaam, met een stabiele vlam en produceert uitstekende gloeiende kolen die lang nawarmte geven.
  2. Beuk: Met een dichtheid van ongeveer 680-720 kg/m³ brandt beukenhout lang en gelijkmatig. Het geeft een constante warmte af en vormt, net als eik, goede kolen die lang blijven nagloeien.
  3. Es: Essenhout (650-700 kg/m³) staat bekend om zijn uitstekende brandkwaliteiten. Het brandt schoon en lang, zelfs als het niet volledig droog is (hoewel goed gedroogd hout altijd beter is).
  4. Robinia/Acacia: Dit zeer harde hout (700-800 kg/m³) heeft een van de langste brandduren. Het brandt langzaam en gelijkmatig en produceert veel warmte.
  5. Haagbeuk/Carpinus: Met een dichtheid tot 800 kg/m³ behoort haagbeuk tot de allerbeste brandhoutsoorten met een extreem lange brandduur.
  6. Iep: Iepenhout (600-650 kg/m³) brandt langzaam en gelijkmatig met een goede warmteafgifte.

Vergelijking brandduur:

  • Zeer lange brandduur: Haagbeuk, robinia, eik
  • Lange brandduur: Beuk, es, iep
  • Gemiddelde brandduur: Esdoorn, berk, kersenhout
  • Kortere brandduur: Populier, wilg, dennen, sparren

Voor de meeste efficiënte stookervaring wordt aangeraden om hout te gebruiken met een vochtgehalte onder 20%. Goed gedroogd hardhout met hoge dichtheid geeft niet alleen de langste brandduur, maar ook de meeste warmte per volume-eenheid.

Reactie plaatsen